Bahan-bahan membuat resep Rendang Daging Mamak
- 2 kg daging sapi (dipotong dan dibersihkan)
- 30 ml minyak goreng
- 300 gr bawang merah (dicincang)
- 40 tangkai cabe kering (diblender)
- 5 biji cabai merah (diblender)
- 3 siung bawang putih (diblender)
- 2 1/2 cm jahe (diblender)
- 2 1/2 cm akar kunyit (diblender)
- 2 helai daun limau purut
- 10 biji jambu mete
- 2 helai daun limau (ditumbuk lembut)
- 40 gr serbuk kari daging
- 2 liter santan
- 30 gr garam
Cara Memasak Rendang Daging Mamak - Panaskan minyak dan goreng bawang merah selama 5 menit hingga berubah warna.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah diblender terlebih dahulu bersama daun limau purut. Goreng hingga harum.
- Campurkan serbuk kari daging bersama santan dalam bahan yang telah diblender. Aduk sebentar.
- Masukkan pula daging sapi, jambu mete dan goreng hingga air menjadi kering. Kemudian masukkan sisa santan dan biarkan masak hingga kental. Aduk agar tidak melekat.
- Masukkan sisa santan dan garam mengikut cita rasa. Masak hingga kuah menjadi kental dan tidak melekat di kuali hingga daging menjadi lembut sebelum dihidangkan.